Choď na obsah Choď na menu
 


Delfíny / Delphinus

ObrazekDelfíny má snáď každý človek na svete rád. Trochu nám pripomínajú stavbou tela žraloky, no ľahko ich vieme rozlíšiť. A to podľa tohto ťaháčiku: delfíny majú chrbtovú plutvu väčšiu ako chvostovú, avšak žraloky majú väčšiu chvostovú plutvu. Ako príklad na opis nám bude slúžiť Delfín skákavý. Tieto dDelfíny sa zaraďujú do radu veľryby presnejšie čeľade delfinovité. Rod a druh Tursiops truncatus. No priznávam, že toho o delfínoch veľa neviem, a preto som musela hľadať aj na stránkach aby ste tu mali viac informácií:

Spôsob života
Delfíny sú spoločenské tvory, žijúce v skupinách najrozličnejšieho zloženia: alebo spolu žijú zvieratá jedného pohlavia, alebo sú samice a samce spolu so svojimi mláďati. Navzájom si pomáhajú pri love, pri pôrode aj v chorobe. Táto priateľská spolupráca je pre ich život nevyhnutná. Delfíny sa navzájom dorozumievajú mľaskavými a cvakanými zvukmi. Nie je presne známe, koľko znakov táto reč obsahuje, rozhodne však niet pochýb o tom, že sa delfíny navzájom spoznávajú a odpovedajú si.

Potrava a spôsob lovu
Delfíny žerú najrôznejšie druhy rýb a spôsob ich lovu zodpovedá druhu koristi. Pretože lovia jednotlivé ryby, za normálnych okolností nevyhľadávajú malú korisť. V ich potrave sa iba v malej miere hlavonožce alebo iné bezstavovce, prípadne aj na vodnú hladinu  sadajúce vodné vtáky. Pri zachytení a spozorovaní veľkého kŕdľa rýb sa na spoločný rybolov zhromaždia až stovky delfínov. Ryby sa pred blížiacimi delfínmi snažia rozpŕchnuť, tie sa však navzájomObrazek zvolávajú a vytvoria pevnú hradbu. Vodná hladina tvorí pre ryby prekážku, ktorú nie sú schopné prekonať. Existujú domnienky o tom, že delfíny znepokojujú ryby hlasitými zvukmi , ktoré pri tom vydávajú. Pokiaľ ryby tiahnú v kŕdľoch alebo voľne plávajú vo vode, delfíny ich lovia počas celého dňa. V čase, kde sa kŕdle vyskytujú vzácne, stávajú sa delfíny nočnými lovcami a lovia sépie alebo ryby žijúce na morskom dne.

Rozmnožovanie
Delfíny skákavé sa zvyčajne pária na jar alebo v lete, samice potom o desať až dvanásť mesiacov brezlivosti porodia jedno mláďa. Matke pri pôrode pomáhajú dva, často aj viacero delfínov, ktoré fungujú ako ,, pôrodné baby ". Tie ju chránia pred útokmi žralokov, ktoré by mohla prilákať krv vytečená pri matkinom pôrode. Po narodení mláďaťa sa celá skupina dáva do pohybu a ,, pôrodné baby " sprevádzajú novonarodeného delfína na jeho prvej ceste za vzduchom k vodnej hladine. Delfíny sú pri pôrode závislé od týchto pôrodných asistentiek. Rovnakú pomoc poskytujú delfíny aj akémukoľvek zranenému jedincovi. Ihneď po volaní o pomoc priplávajú ostatné delfíny k zranenému zvieraťu a snažia sa obeť vo vode rôzne nadnášať alebo postrkovať, aby sa mohlo na vodnej hladine nadýchnuť. Matka kojí svoje mláďa najmenej šestnásť mesiacov, takže ďalšie mláďa môže priviesť na svet o necelé dva až tri roky. Pravdepodobne sa pári zakaždým s iným samcom.

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.